úterý 22. března 2011

Playstation 3 vs Xbox 360

Je tu další článek zabývající se soubojem něčeho tak podobného, že jakékoliv pokusy o zpracování nějakého objektivního článku skončily Flamem. V jednom z dílu pořadu RE-PLAY který dávají každou sobotu na Primě COOL kolem půl druhé, padl od diváka dotaz : Co je lepší Xbox360 nebo PS3?





Tak si to vezmeme od začátku
V pořadu na otázku, který z nich dvou by měl být vítězem nebylo v podstatě odpovězeno, co divákům řekli a já s nimi souhlasím, obě konzole jsou v podstatě stejné, liší se jen exkluzivními tituly, takže se podívejte na kterou z konzolí jsou jaké hry a dle toho si vyberte.
 Ale já půjdu trošku dál a jelikož obě dvě konzole mám, rád bych vám zprostředkoval takový článeček v, kterém bych se pokusil o což se moc lidí nepokusilo a to vzít pro a proti každé z těchto konzolí a vybrat z nich vítěze. Ač si někdo může myslet že jsou to dokonalé stroje, obě dvě mašinky mají věci, které vás jako platícího zákazníka možná trochu naštvou.



Rozdíl mezi konzolemi a PC
Xbox 360 se na trhu se objevil o rok dříve než konkurenční stroj Sony. Možná by z toho někdo vyvozoval, že bude jeho železo o rok zastaralejší , a že to na něm bude znát. Nejdřív bych tedy vyzvedl ještě jeden detail týkající se výkonu konzolí. Oproti stolním počítačům mají omezenější kapacitu RAM pamětí, hry se na nich většinou neinstalují a běží rovnou z DVD/Blue-ray což sebou nese jisté omezení co se týče rozlišení textur. Ve srovnání s PC (vezměte multiplatformní hru a srovnejte si obrázky z PC, Xboxu a PS3) jsou konzole v tomto trochu pozadu a jde právě o rychlost načítání, pokud hra není na instalovaná a běží přímo z mechaniky není moc času načítat město kde by i popelnice měla mít na sobě texturu s čtyř ciferným číslem. To by byla asi tak jedna z největších nevýhod konzolových her oproti PC, naproti tomu výhody konzolových her ji nejspíše převáží. Konzole jsou zařízení myšlené jako Plug and Play - zastrč a hraj, žádné zdlouhavé instalování, žádné složité nastavování, vše je připraveno a optimalizováno pro tento kus HW. Což je veliká výhoda oproti PC kde je díky kombinacím různých komponent nemožno optimalizovat hru co nejlépe. Proto se u PC stává že hra hodí chybovou hlášku a spadne vám, nebo přesto že máte jen rok starou grafickou kartu, tak se vám hra nedrží ani na stabilních 30FPS a to jen proto, že nemáte Nvidii, ale ATI pro kterou hra nebyla tak dobře optimalizována. To je důvod proč je tady tato řada konzolí již přes 5 let a jsou schopné držet krok s PC, hry pro ně se totiž dají optimalizovat tak, že opravdu využijete maximální výkon dané konzole.

Stačí se podívat na vnitřnosti a uvidíte, že se od sebe konzole výkonově nemůžou až tak lišit
Stejně to bude vždy o co nejlépe optimalizovaném enginu


Xbox 360
Od stroje z firem Microsoft Company, jsem očekával, že si bude perfektně rozumět s Windows aplikacemi a vše bude uživatelsky velmi podobné Windowsům. Proto mě celkem překvapilo když možnosti PS3 šli trošku dál něž Xbox. No o tom až za chvíli. Nejdřív bych ještě podotknul, že mé zkušenosti vycházejí ze starší verze Xboxu a to Arcade, který se se slimáckými verzemi už trochu liší, ale Slim verze Xboxu se objevily teprve před nějakým půl rokem takže budu mluvit o tom jak tomu bylo v podstatě do teď, těch 5 let kdy tu Xbox byl. Říkám to proto, že Xboxy od svého startu nikdy neměly zabudované Wi-fi a jediný způsob jak do nich dostat internet byl kabelem, což jestli nejste v sítích nijak zdatní tak už jste si psali u Xboxu jedno mínus. U nových slim verzí Wi-fi je, takže majitelé nových verzí mínus zase škrtají . U internetu zůstaneme, protože s internetem u Xboxu přichází další mínus. Je to Xbox Live rozdělení na stříbrné členy ( Silver) a zlaté ( Gold ). Klasika je, že platící uživatelé , vlastnící gold účty musí mít nějaké výhody, což je shodné u platících zákazníku Playstation Network. Prní a jedinou výhodou je možnost stahovat obsah, jako dema či videa, o týden dříve než stříbrní uživatelé. Ale Microsoft je trošku drzý a udělal něco co já považuji za zlodějinu. Zlatí členové Xboxu Live mohou využít multiplayerovou část hry. Podle mě, pokud hra má multiplayer, tak jsem si ho zaplatil s koupí té dané hry a nevím proč, když na PC a pozor i na PS3 je multiplayer normálně zdarma, proč bych u Xboxu měl měsíčně platit a když už, tak proč platit zrovna Microsoftu. No rozhodně dle mého názoru nemá Microsoft právo na to zakázat mi hrát multiplayer u hry kterou jsem zaplatil, nemá právo chtít po mě za tuto službu další peníze. To je pro mě asi největší mínus Xboxu 360, musíte platit za něco co už jste zaplatili, to není moc solidární.
Xbox 360 nemusíte využívat jen na hraní, můžete ho využít i pro přehrávání filmu. Máte tři možnosti jak sledovat film, pokud jste v Británii tak 4, poněvadž Britové mají k Xbox Live Gold účtu , dalo by se říci zdarma Sky TV, ovšem pro nás Čechy není možné, ani pokud máte Britský Live účet jako já, vytvořit si Sky profil s českou IP adresou a bohužel Britové jsou tak šikovní, že ani schování se za Proxy server vám nepomůže.  Takže pokud zůstaneme v Čechách, máte tři možnosti- DVD nosič, USB disk, stream z PC.
První z možností je absolutně jednoduchá a nepotřebuje vysvětlení, zbylé dvě jsou tak zbytečně složité a uživatelsky nepříjemné, že to s nimi po čase zdáte. Filmy z USB disku/flashky někdy jdou někdy ne, XboxDivX se z přehrávání filmy přes USB stává zbytečná složitost.(edit: dle nových informácí přehrávání filmů z Flashky už není problém, při prvním použití filmového souboru s příponou AVI vám Live nabídne potřebné aktualizace a filmy si najdou už i titulky, které zvládají i českou diakritiku, tzn vše v pořádku) Stream přes PC funguje přes Windows Media Center a někteří možná už tuší že zde to také nijak slavné nebude. Na PC nejdřív musíte vybrat obsah který chcete nasdílet, nebo ho pustit na PC a sledovat ho streamovaně. Opět problém jsou titulky a nulová podpora HD formátů.
Co bych ještě dodal- Xbox Live neměl celých 5 let podporu pro ČR, museli jste se registrovat jako obyvatelé podporovaných zemí, tzn. museli jste vyplnit falešnou adresu. Český Live přišel v roce 2010 ovšem stejně spousta uživatelů nepřevedlo své účty- kvůli cenám + podpoře, některé hry totiž na čeký live občas nedorazí, nebo dorazí se spožděním. Výhodou by měli být české ceny + DLC u her podporujících český jazyk, by měly být též v češtině, jestli tomu tak je nemohu ze svých zdrojů potvrdit, ale mělo by tomu tak býti.
Zatím mluvím o Xboxu poměrně skepticky, ale rovnou řeknu, že jestli ze souboje těhto dvou titánů má někdo být vítěz, bude to právě on. Pojdmě se podívat na PS3.

Playstation 3
První výhodou oproti Xboxu je Blu-Ray přehrávač. Spousta lidí z tábora Xboxařů většinou oponuje, že Blu-Ray disky jsou zatím moc drahé, v čemž mají pravdu, ale je to jen otázkou času , plus že prý mezi DVD kvalitou a Bluray není takový rozdíl, kde už bych si dovolil oponovat a jestli-že máte televizi podporující full-HD tak rozdíl poznáte. Rozdíl je jak v ostrosti obrazu, tak v kvalitě barev. V době kdy Playstation vycházel byl boj mezi HD DVD a Blue-Ray  téměř u konce, Xbox se pokoušel prodávat externí HD DVD přehrávač, bohužel, nebo bohudík, zvítězil Blue Ray, kapacita BD je větší a možná proto technologie Blue-Ray vyhrála.
Uživatelské rozhraní(u Xboxu nazývane Dashboard) Playstationu nabízí mnohem více možností než u Xboxu kde máte market s hudbou, hrami a filmy. PS3 nabízí hudbu filmy a hry také, ale navíc přibaluje službu PS home, kde si založíte avatara a pohybujete se v prostředí podobnému Second Life, na stěnách vidíte plakáty s hrama , které vyšli nebo vycházejí, potkáváte jiné avatary s kterými si můžete popovídat nebo si společně zahrát nějakou hru. Dále PS3 nabízí " v celku normální" internetový prohlížeč, někdo má občas problémy s FB nebo mailem, ale můžu říct, že při testech tohoto prohlížeče šlo serfovat i na pornu. Xbox bohužel žádnou obdobu prohlížeče nemá. Dále PS3 jakožto stroj z dílen Sony si perfektně rozumí se zařízeními jako fotoaparáty a kamerami , kde vám PS3 umožní udělat si fotoalba, prezentace, dokonce vám krásně seřadí videa z kamery dle datumů a připraví vám je v celkem přehledném kalendáři. Celkem užitečná věc pokud chcete pustit záběry z dovolené přátelům. PS3 jak jsem již zmiňoval je od svého začátku obdařen Wi-Fi takže nemusíte složitě tahat kabely. Jakmile ve vaši domácí síti zapnete počítač, objeví se mezi dalšími zařízeními PS3 a ve všech složkách s fotkami, videi a hudbou vidíte uživatelské jméno daného zařízení, stačí na PC jen něco nasdílet a hned to na PS3jce uvidíte. Co bylo v tomto ohledu překvapením jsou aplikace na PC které si sdílejí data rovnou s PS3. Uvedu příklad, bratr si stáhl klienta Vuze(bývalý Azureus) a kupodivu se hned objevil i na PS3 se všemi složkami jako downloads, atd.
Co bych dále srovnal s Xboxem jako výhodu pro PS3 je hlučnost a spotřeba. Nové PS3 slimy se chlubí nižší spotřebou než předešlé PS3 a pokud neběží mechanika tak ani nevíte, že PS3 beží, což je oproti hučení Xboxu plus pro PS3.  Teď ale řeknu něco, co bych řekl, že ještě nikde nezaznělo a nechápu proč. Tato informace dělá z PS3 poraženého i když měl celkem slušně našlápnuto. Jedná se o rozlišení. Většina her, téměř všechny hry na Xboxu podporují Full HD rozlišení 1080i/p, PS3 má u většiny her podporu pouze 720p/i a u her kde je napsáno 1080i/p se jedná pouze o obraz scalnutý/zvětšený z HD ready do full HD. Nižší rozlišení u her znamená i nižší rozlišení textur, takže krom toho že u PS3 vidíte na Full-HD televizy kostičky, máte na všech modelech ve hře ještě nižší textury, to je nejspíš důvod proč ze všech srovnávání grafiky těchto dvou konzolí vychází Xbox 360 jako vítěz. Obě dvě konzole nepodporují antialiasing(vyhlazování hran) což hře v nižším rozlišení než vaše televize podporuje taky na kráse nepřidá.
A jelikož jsou konzole herní zařízení, měl by být rozhodujícím prvkem právě dojem z hraní, herní enginy jsou na obou konzolích vždy stejné(podobné jen upravené pro daný kus HW) hry vypadají vesměs stejně a i v nižším rozlišení je grafika u her prostě krásná, na Xboxu Full-HD rozlišení prostě je a to na Full HD televizi posouvá zážitek z hraní prostě dál.
Co je ovšem u Sony chválihodné je PS Network, který po vás nechce peníze za to, aby jste mohli hrát multiplayer. Dokonce když si zaplatíte členství PSN Plus dostanete ročně pár her se slevou, některé dokonce zdarma, mělo by to vycházet na každý měsíc nějaká ta hra zdarma(jedná se většinou o arkády, ale k ročnímu předplátnému byla v nabídce prý Little Big Planet zdarma, což už je pěkné).

Závěr
Než toto celé vyprávění shrnu, vyzvednu ještě jeden fakt, který by nebylo dobré ani férové opomíjet. Jedná se o herní ovladače.Mezi novými periferiemi o kterých jsem psal v minulém článku, vede zatím Move, jak díky zážitku z hraní, tak díky titulům které pro něj vyšli. S obyčejnými ovladači je to obráceně. Pokud jste nikdy neviděli ovladač PS3jky, vypadá podle mě stejně jako u PS1. Chápu, že díky zarytým fanouškům není dobré design ovladače moc měnit, možná právě proto je lepší ovladač u Xboxu který je celkově mladší. Ovladač Xboxu 360 je to nejergonomičtější zařízení jaké jsem zatím v ruce držel, je navržené pro vaši dlaň a hraje se s ním tak dobře, že už s ním hraji i na PC. Oproti ovladači PS3 je těžší, což po držení PS3 ovladače vám připadá spíše jako nevýhoda a nevadilo by mi nějaké odlehčení. Ale to už je opravdu detail jelikož se zde bavíme o gramech, které při hraní ani nevnímáte. Celkově stále platí - rozhodněte se podle exkluzivních titulů jedné či oné konzole, protože co se týče kvality jsou na tom obě dobře. Nejlepší je asi mít obě, ale to je ne jen finančně náročné(nyní mi připadá že těch her vychází strašně moc) ale i časově.
Doufám, že článek pomůže lidem, kteří se rozhodují nad koupí konzole, pokud ne, mohl by alespoň ukončit Flame který se vždy ztrhne kolem debaty, která z konzolí je lepší. Málokdy se setkáte s objektivitou, protože každý hájí to své.

6 komentářů:

  1. Hezky objektivě shrnuto, autor mohl ještě rozebrat třeba design konzolí a průměrnou poruchovost, ale počkáme si na další článek .. Jen bych autora poprosil o opravení školáckých a do očí bijících hrubek v I/Y .. "Říkám to pro to že Xboxi od svého startu nikdy neměli zabudované Wi-fi" 4 chyby v jedné větě to je moc i na žáka prvního stupně kamaráde ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Diky, no s těma chybama se pokusím něco udělat, uvědomuji si to, doufám, že se do toho brzo dostanu a přestanu takovéhle jak říkáš školácké chyby páchat. Musím to projet a opravit, aby nebylo tolik chyb na jednu větu, ale myslím si že bez gramatických chyb to nikdy nezvládnu, ale i tak díky za pozitivní komentář. Jinak hodnotit design konzolí by bylo hrozně subjektivní

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek, to každopádně. Líbí se mi poukázání na rozlišení her, jen mi v článku (třeba se dočkáme příště) chybí srovnání některých exkluzivních titulů (Forza vs GT, Gers of War vs God of War...). Jinak moc hezké, jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkně napsané. Ze vším souhlasím, jentak dál v dobré práci na tomto blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. tím pádem je to zase nerozhodně. Obě konzole jsou si rovni páč nějaká nedokonalost vždy vyrovná jedina malá drobnůstka. Ale k ovladačům. Jde pouze jen o zvyk, nic víc. :)

    OdpovědětVymazat
  6. K rozlišení - Když si sednete dál od televize, tak nízké rozlišení najendou nevnímáte. Ale Rozdílů mezi těmi konzolemi je tak málo, a ještě ke všemu to jsou tak malé rozdíly, že kdybych měl říct vítěze, tak díky rozlišení a ovladači to bude Xbox. Pokud vám ale bude vadit, platit měsíčně za to, aby jste si mohli zahrát jen onlinovky, tak zas PS3, které tyto služby nechalo zdarma. Pak už je to jen o hrách

    OdpovědětVymazat